purot ja putoukset

puro2

Puro tai putous altaan reunalle on kaunis ja elävöitää altaan luonnollisesti. Liikkuva vesi pysyy paremmin kirkkaana ja kauniina, joten sillä on myös tärkeä funktio. Puro tai putous ei ole vaikea toteuttaa ja niihin on saatavana myös valmiita elementtejä.

 

 

Purojen vesimäärän voi määrittää niin, että jokainen senttimetri puron leveydessä tarvitsee noin 100 l/h vettä. Pumpun tulee nostaa tämä vesimäärä altaasta puron lähtökorkeuteen.

 

 

 

 

 

putouselementit
Puroja voi rakentaa valmiselementeillä, joita löytyy monilla eri muotoiluilla ja monen värisillä/näköisillä pinnoilla. Rakennat sitten pientä tai isompaakin puroa, elementtien avulla se onnnistuu helposti.

 

 

 

 

 

putous-ja-pumppuPurojen vesimäärän voi määrittää niin, että jokainen senttimetri puron leveydessä tarvitsee noin 100 l/h vettä. Pumpun tulee nostaa tämä vesimäärä altaasta puron lähtökorkeuteen.

Letkun tulee olla vähintään saman kokoinen halkaisijaltaan kuin pumpun suurin lähtöliitos. Letku ei saa mennä kasaan, vaikka sitä taivutetaan. Rakenteissa kannattaa käyttää aina samaa materiaalia sekä altaassa että purossa esim allaskumia. Tärkeää on myös tiivistää puron reunat niin, että ne eivät sorru reunalle astuttaessa.

Puron voi rakentaa pienelläkin korkeuserolla käyttäen apuna esim allaskuopasta saatua maata. Pohja tulee tiivistää hyvin, jotta se se anna periksi, ja muotoiluun voi käyttää esim kivituhkaa. Suodatinkangas kannattaa asentaa aina kerrosten väliin, etteivät maa-ainekset sekoitu keskenään. Allaskalvot (kumi tai muovi) ovat erinomaisia tuotteita purojen rakentamisessa. Naamiointiin on olemassa erilevyisiä sorapintaisia kalvoja. Kivet ovat myös luonnollinen vaihtoehto rakenteissa.

 

allaskalvorulla allasmuovipala kivipintainen-allasmuovi

Purojen ja virtausten rakentamisessa voi käyttää esimerkiksi hiekkapintaista puromuovia. Puromuovilla rakennettaessa kannattaa muistaa, ettei puro kasva leveydeltään liian isoksi. Kannattaa muistaa myös rakentaa tarpeeksi mutkia näyttävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Puron voi rakentaa myös käyttäen allaskumia tai -muovia. Naamiointiin voi käyttää esimerkiksi kiviä ja kasveja, jolloin ympärille varmasti saadaan aikaan luonnollinen vaikutelma.

puro1

 

Comments are closed.